Πραγματικές ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!

Πραγματικές ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!
Στον πληρέστερο οδηγό προσφορών και deals στην Ελλάδα!

Έχεις Smartphone;

Έχεις Smartphone;
Έχεις εισόδημα!

Διαφημιστείτε εδὠ!

Photo Gallery

Photo Gallery
Οι φωτογραφίες μου

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

1)Τι γάλα χρησιμοποιώ;
Το γάλα μπορεί να είναι από οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο. Πλήρες αγελαδινό γάλα είναι το καλύτερο. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και με χαμηλά λιπαρά όπως και κατσικίσιο η πρόβειο.
2)Μπορώ να βάλω γάλα σόγιας;
Κεφίρ μπορεί να γίνει και με νερό, χυμούς φρούτων, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας αλλά δεν θα είναι κεφιρ γάλακτος (milk kefir) αλλά κεφίρ νερού (water kefir) και οι κόκκοι κεφιρ δεν αυξάνονται με αυτά τα υγρά...
3)Μπορώ να φτειάχνω κεφίρ χειμώνα καλοκαίρι;Σε ζεστό καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ γρήγορα και πιθανόν μέσα στο βάζο να δούμε να έχει διαχωριστεί σε πηχτό και αραιό(σαν τυρόγαλα). Για να το αποφύγουμε αυτό φτιάχνουμε το κεφιρ αργά το βράδυ που έχει δροσιά και την ημέρα το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε κρύο καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ αργά, όποτε το βάζουμε κάπου ζεστά π.χ. κοντά σε θερμαντική εστία.
4)Πάω διακοπές! Τι κάνω με το κεφίρ;
Το παίρνω μαζί μου! Άμα όμως δεν μπορώ; (δηλ. δεν θέλω, γιατί έχω σκοπό να το ρίξω στην κραιπάλη και το αλκοόλ;)
Λοιπόν τρόποι φύλαξης κεφίρ.
Όταν το κεφιρ δεν είναι σε χρήση μπορεί να αποθηκευτεί σε υγρά και ξηρή μορφή. Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε με ύφασμα 100% βαμβακερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 36 – 48 ώρες.
Αυτοί οι αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου από 12- 18 μήνες. Αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να επανενεργοποιηθούν μετά από αρκετούς κύκλους καλλιέργειας όπου πετάμε το παραχθέν κεφιρ, μέχρι στο μάτι και τη μυρουδιά να μοιάζει με το αρχικό κεφιρ.
Τότε είναι έτοιμο για παραγωγή και κατανάλωση. Αυτό το στάδιο απαιτείτε για να αποκατασταθεί η σωστή βακτηριακη ισορροπία.
Σημείωση: Ορισμένοι βάζουν τους κόκκους κεφίρ στην κατάψυξη με όχι πάντα όμως επιτυχή αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θέλουν αρκετές εβδομάδες για να ανακάμψουν.
5)Θέλω κεφίρ με ανθρακικό! Γίνεται;
Γίνεται! Ανθρακούχο κεφίρ μπορεί να παραχθεί από το σφράγισμα του προϊόντος που έχει υποστεί ζύμωση σε μπουκάλι μπύρας για ωρίμανση και για διάστημα 1-3 μέρες στους 10° C μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αν δεν έχουμε τα μέσα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της ωρίμανσης τότε ίσως πάνω στο ψυγείο η σε ένα ντουλάπι πάνω από το φούρνο είναι η κατάλληλη θέση.
6) Το κεφίρ περιέχει αλκοόλ;
Ναι περιέχει σε ποσοστό περίπου 1% . Το ακριβές ποσοστό δεν μπορεί να διαπιστωθεί γιατί εξαρτάται από το χρόνο ζύμωσης, τη θερμοκρασία, την ποσότητα των κόκκων και άλλους παράγοντες.
7) Κάνει να πίνω κεφίρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Επειδή περιέχει αλκοόλ συνιστάται να παίρνουμε πάντα τη γνώμη του γιατρού μας.
8)Είμαι διαβητικός κάνει να πίνω κεφίρ;
Δεν περιέχει οποιαδήποτε πρόσθετη ζάχαρη εκτός από τη ζάχαρη που περιέχεται φυσικά στο γάλα, αυτός είναι και ο λόγος που είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς.

101 σχόλια :

AATON είπε...

Γειά σου Νικόλα,
είπα να γίνω ο πρώτος σου αναγνώστης, για να δούμε, θα κάνω καλό ποδαρικό;
Την καλημέρα μου φίλε μου

13 Μαΐου 2009 - 8:26 μ.μ.
zoyzoy είπε...

Συγχαρητήρια να και ένα μπλόκ που μας διδάσκει.
Το ακούω χρόνια αυτό το κεφίρ αλλά δεν γνώριζα τι ήταν ευκαιρία να το μάθω.

14 Μαΐου 2009 - 6:11 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

πως φτιαχνω κεφιρ γιαουρτι?

4 Μαρτίου 2010 - 1:07 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Κεφίρ γιαούρτι προσεχώς... να το φτειάξω πρώτα και θα το δημοσιεύσω.

4 Μαρτίου 2010 - 3:02 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

το κεφιρ νερου φτιαχνεται με τους ιδιους κοκκους οπως του γαλακτος ?

4 Μαρτίου 2010 - 5:42 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Ναί με τους ίδιους.

4 Μαρτίου 2010 - 7:20 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

kalimera!mou edosan ki emena suntagi paraskeuis kefir alla mou eipan na to balo se ena taper me gala alla na min to kleiso apo epano,na to afiso anoixto mono me ena kommati touli piasmeno me lastoixaki kai na to balo se skoteino meros [ntoulapi] gia duo meres.ti lete eseis?einai lathos?poso prepei na katanalonoume imerisios?an kati den kano sosta kai to katanalosoume einai epiblabes gia tin ugeia?euxaristo!

21 Απριλίου 2010 - 11:18 π.μ.
nikos tzaferis είπε...

<<...Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς).
Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς...>>

21 Απριλίου 2010 - 11:22 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Νίκο!Πολύ χρήσιμα όσα γράφεις!
Μία ερώτηση! Τώρα το καλοκαίρι βάζω το κεφίρ και το γάλα μαζί για να γίνει η ζύμωση το βράδυ και μετά όπως είναι το πρωί το βάζω στο ψυγείο ή πρέπει να το φτιάξω το πρωί ώστε να είναι πόσιμο και μετά το βάζω στο ψυγείο; Μου είπαν να μην βάλω το βάζο που έχει μέσα μαζί το κεφίρ και το γάλα στο ψυγείο γιατί θα μου χαλάσει το κεφίρ και δε θα γίνει η ζύμωση σωστά και έχω μπερδευτεί!

14 Μαΐου 2010 - 11:48 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Λόγω χρόνου το κεφίρ το φτιάχνω κάθε βράδυ, το καλοκαίρι που έχει πολύ ζέστη αφού το φτιάξω (το βράδυ), το πρωί το βάζω όπως είναι (μαζί με το μύκητα ) στο ψυγείο για να επιβραδύνει λίγο η ζύμωση και να μην γίνει πολύ ξινό. Άλλες πάλι φορές το αφήνω και το καλοκαίρι 24 ώρες σε φυσικό περιβάλλον απλά έχει πιο έντονη και ξινή γεύση. Και τα δύο σωστά είναι.

15 Μαΐου 2010 - 1:19 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

15 Μαΐου 2010 - 12:18 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

υπαρχει περιπτωση να χαλασει ενα κεφιρ?αν ναι,τι συμπτωματα εχει στον οργανισμο?

1 Ιουνίου 2010 - 5:08 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

1.πινεται μονο μεχρι 24 ωρες μετα?μπορω να το πιω και μετα απο μια εβδομαδα?
2.μεσα στο νερο ποσες μερες διατηρειται?

1 Ιουνίου 2010 - 5:10 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

1.Πίνεται μέχρι και 4 μέρες μετά.
2.Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.

1 Ιουνίου 2010 - 11:44 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Όταν το κεφίρ χαλάσει (πράγμα σπάνιο υπό κανονικές συνθήκες)αλλάζει το χρώμα του, γίνεται κολώδες και μυρίζει, οπότε το αντικαθιστούμε με υγιές

1 Ιουνίου 2010 - 11:47 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

einai entaksei ean to eho se ena bazo me nero mono ,xoris gala??
euxaristo polu gia tis apantiseis .

2 Ιουνίου 2010 - 12:23 π.μ.
nikos tzaferis είπε...

Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.

2 Ιουνίου 2010 - 7:57 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

to gnorizo auto.

mono nero einai entaksei?
mono nero.

2 Ιουνίου 2010 - 10:43 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σε όλους τους κεφιρόφιλους! Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολήθηκα κάμποσο με το κεφίρ. Ο λόγος ήταν η περιέργεια κυρίως, αλλά και το γεγονός ότι είχα πληροφορηθεί από γνωστούς την ευεργετική του δράση. Άντε, ας πούμε ότι κατά καιρούς έχω και κάποια εντερική δυσλειτουργία (δυσκοιλιότητα), οπότε κι αυτό συντέλεσε στο να ενδιαφερθώ.
Λοιπόν, θέλω καταρχήν να σημειώσω ότι όταν προμηθεύτηκα τους σπόρους, η ποσότητα ανερχόταν σε μία κουταλιά της σούπας, την οποία με συμβούλευσαν για αρχή να βάλω σε ένα ποτήρι γάλα και να περιμένω ένα 24ωρο. Εγώ έπρεπε να περιμένω τέσσερις μέρες για να πήξει το κεφίρ μου. Αυτό το λεώ για να δείξω ότι οι συνθήκες του εκάστοτε περιβάλλοντος παίζουν μεγάλο ρόλο για τη ζύμωση και το χρόνο που απαιτεί και δεν είναι κάτι στάνταρ. Δηλαδή, δεν υπάρχει ακριβής συνταγή καλλιέργειας κεφίρ κατά τη γνώμη μου, αφού τρεις μέθοδοι που ακολούθησα πιστά από ιστοσελίδες, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η συμβουλή μου: παρατηρείτε στενά το κεφίρ σας. Είναι η "αγελαδίτσα" σας και θα σας δείξει τι της αρέσει...Αλήθεια!
Συνεχίζω. Τώρα πλέον αυτοί οι σπόροι ζυγίζουν 1κιλό (και είναι θρευτάρια!) και έχω δώσει ήδη περίπου 1κιλό σε φίλους και μη. Για λόγους οικονομίας χώρου, τους βάζω σε μια γυάλινη κανάτα με 1 λίτρο γάλα κάθε φορά. Και μετά ψυγείο. Στην αρχή (μέχρι να πάρουν μπρος και να αρχίσουν να πολ/ζονται) τους είχα εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (γύρω στους 16-17'C το χειμώνα), καλυμμένους με χαρτί κουζίνας και ένα λαστιχάκι να μη φεύγει. Το χαρτί κουζίνας για να ΑΝΑΠΝΕΕΙ. Διάβασα κάπου "ερμητικά κλειστό το βάζο". Με τη ζύμωση παράγονται αέρια και αυξάνεται η μάζα - φουσκώνει το περιεχόμενο του βάζου. Θα συμβούλευα κι εγώ -εκ πείρας πλέον- να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ (αυτά βόλεψαν εμένα). Εκτός ψυγείου και πάντα μιλώντας για 1 λίτρο γάλα, "αρμέγω" τις "αγελαδίτσες" μου κάθε 12ώρες πλέον (για να πάρω ένα παχύρευστο κεφίρ). Προσωπικά το νερουλό κεφίρ δε μου λέει κάτι. Προτιμώ να είναι πυκνό...νομίζω και πιο δραστήριο! Μετά το κρατάω στο ψυγείο για 1-2 μήνες, αν χρειαστεί, και ΔΕΝ παθαίνει κάτι. ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ. Είναι απλά εντονότερη η γεύση. Ούτε γλίτσες ούτε τίποτα. Αα! Να μην ξεχάσω, άτομα από Αμερική που χρόνια ασχολούνται σε βάθος με το κεφίρ αναφέρουν ότι το κάθε στάδιο ωρίμανσης του κεφίρ στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή του αποφέρει και διαφορετικά διατροφικά στοιχεία. Αν ψάξετε λίγο στο δίκτυο, θα βρείτε σίγουρα μελέτες. Δυστυχώς σε αυτόν τον υπολογιστή δεν έχω τους συνδέσμους.
Όσο για τα σκοτεινά ντουλάπια και τις πηγές θερμότητας για να γίνει γρήγορα και "σωστά" η ζύμωση, ξεχάστε τα. Για μένα, ζαλίζετε το κεφάλι σας τζάμπα.
Και κάτι για το κλείσιμο: αν δε σας πιάσει σιχαμάρα, μπορείτε να δοκιμάσετε κεφίρ-σέικ με ό,τι φρούτο θέλετε, ΑΛΛΑ συμπεριλάβετε και τους σπόρους (για έξτρα ωφέλη!)
Φιλιά και αν υπάρχει ερώτηση, στείλτε email: sunrisegX@journalist.com

22 Ιουνίου 2010 - 8:08 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Ευχαριστώ sunrisegX γιά το σχολιό σου.

22 Ιουνίου 2010 - 9:47 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

to exo 3 ebdomades tora se bazo me nero k gala.
iparhei periptosi na halase?tora pou tha leipso 2 mines?

28 Ιουνίου 2010 - 10:15 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

<<<...Όταν το κεφιρ δεν είναι σε χρήση μπορεί να αποθηκευτεί σε υγρά και ξηρή μορφή. Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε με ύφασμα 100% βαμβακερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 36 – 48 ώρες.
Αυτοί οι αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου από 12- 18 μήνες. Αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να επανενεργοποιηθούν μετά από αρκετούς κύκλους καλλιέργειας όπου πετάμε το παραχθέν κεφιρ, μέχρι στο μάτι και τη μυρουδιά να μοιάζει με το αρχικό κεφιρ.
Τότε είναι έτοιμο για παραγωγή και κατανάλωση. Αυτό το στάδιο απαιτείτε για να αποκατασταθεί η σωστή βακτηριακη ισορροπία.
Σημείωση: Ορισμένοι βάζουν τους κόκκους κεφίρ στην κατάψυξη με όχι πάντα όμως επιτυχή αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θέλουν αρκετές εβδομάδες για να ανακάμψουν.>>>

29 Ιουνίου 2010 - 2:09 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

na to afiso se nero kai gala gia 3 mines?

2 Ιουλίου 2010 - 5:49 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

<<...Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό θα πρέπει να κάνουμε αλλαγή με καινούργιο γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60%...>>

2 Ιουλίου 2010 - 9:39 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

niko kalispera,pasxo apo kantiniash,kai den thelo na paro xapia.psaxnontas sto net eida oti to kefir einai to noumero 1 pou xreiazome gia na polemiso ton mikitha sto entero kai sto stomaxi mou,se parakalo pes mou pou mporo na to agoraso?

27 Σεπτεμβρίου 2010 - 10:10 π.μ.
nikos tzaferis είπε...

Φίλε με την καντιντιαση, κεφίρ μπορείς να αγοράσεις απο σούπερ μάρκετ εχει η μεβγάλ. Επίσης απο καταστήματα βιολογικών προιόντων. Αν περιμένεις λίγες μέρες μπορώ να σου δώσω κόκκους να φτειάχνεις μόνο σου. Κάνε κλικ στο "επικοινωνια" στην πρώτη σελίδα του blog και στειλε μου ένα email να μιλήσουμε.

27 Σεπτεμβρίου 2010 - 5:17 μ.μ.
Ευη είπε...

Έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες, που χρησιμοποιώ το κεφίρ έχω να παρατηρήσω τα εξής σχετικά με την χρήση του:

a. Πρωινό. Κεφίρ με μούσλι ή με κορν-φλέικς +1 κουτ.γλ.μέλι…. το καλύτερο και σε κρατάει.

b. Βραδινό. Ένα ποτήρι κεφίρ με 1 κουτ.γλ.μέλι και λίγη κανέλλα.

c. Στο γραφείο. Ένα ποτήρι κεφίρ.

1) Αλλάζω το γάλα πρωί και βράδυ. Μου φαίνεται ότι αν μείνει 24 ώρες έχει πιο έντονη γεύση και μυρωδιά.

2) Έχει αρχίσει και πολλαπλασιάζεται. Έτσι, αποφάσισα να αποξηράνω λίγο, για ώρα ανάγκης. Διάβασα ότι αποξηραμένο κρατάει 5-6 μήνες. Οπότε αν μου χαλάσει το υπάρχον, θα χρησιμοποιήσω το νέο.

4) Από θέμα υγείας: μου πέρασαν οι καούρες, ελάττωσα καφέ και τσιγάρο (καλά όχι και πολύ-μην τρελαθούμε κιόλας). Απλά μετά το κεφίρ δεν έχεις όρεξη ούτε για καφέ ούτε για τσιγάρο.

Νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα που έκανα τελευταία για τον εαυτό μου και το οφείλω σε σένα Νίκο που μου έδωσες το κεφίρ.

Εύη

19 Οκτωβρίου 2010 - 4:19 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής:άφησα τους κόκκους κεφίρ στο ψυγείο για 4-5 μέρες χωρίς να τους βάλω στο γάλα (λόγω έλλειψης) για να συντηρηθούν (δεν ήξερα και άλλο τρόπο) και τώρα που τους έβγαλα μου φαίνεται ότι έχουν κιτρινίσει λίγο και δεν μυρίζουν καλά.Τους ξέβγαλα καλά αλλά ακόμα δεν μου αρέσει η μυρωδιά τους. Λέτε να χάλασαν; Υπάρχει τρόπος να τους ανακτήσω πάλι; Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

29 Δεκεμβρίου 2010 - 11:55 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Πιθανόν να έχουν χαλάσει. Δοκίμασε να κάνεις κεφίρ (να μην το πίνεις όμως) 4-5 φορές και αν δεν επανέλθουν τότε ναι χάλασαν.
Αν είσαι από Αθήνα μπορώ να σου δώσω. Κάνε κλίκ στη φόρμα επικοινωνίας και στείλε μου μήνυμα.

30 Δεκεμβρίου 2010 - 1:12 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!! Μου είπαν να έχω το κεφίρ μόνιμα στο ψυγείο...είναι σωστό; Επίσης την 1η φορά που μου το έδωσαν χρησιμοποίησα μεταλλικό σουρωτήρι...χάλασε;Το πίνω επειδή θηλάζω!!!Ευχαριστώ πολύ!!!

17 Φεβρουαρίου 2011 - 12:33 π.μ.
nikos tzaferis είπε...

Καλημέρα σας.. και να σας ζήση το μωράκι.
Το κεφίρ μόνιμα στο ψυγείο κάνει ελάχιστη ζύμωση,κανονικά θέλει εκτός ψυγείου εκτός αν σας το είπε γιατρός γιατί έτσι έχει ελάχιστο αλκοόλ.
(Πάντα ότι έχει υποστεί ζύμωση έχει και μιά ποσότητα αλκοόλ).
Με το μεταλλικό σουρωτήρι δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα. Υπάρχει μια άποψη να μην χρησιμοποιούνται μεταλλικά σκεύη, αυτό ίσχυε τα παλιά χρόνια που τα αντικείμενα ήταν από χαλκό (το ξύδι, το κρασί και όλα τα υγρά σε ανοξείδωτες μεταλλικές δεξαμενές δεν αποθηκεύονται?)

17 Φεβρουαρίου 2011 - 8:43 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο ποσότητα μπορούμε να καταναλώσουμε την ημέρα και αν αυτό αλλάζει όσο αφορά για ένα εξάχρονο?

Ευχαριστώ πολύ!

1 Απριλίου 2011 - 2:17 μ.μ.
Μιχάλης είπε...

Για τα μικρά παιδιά, καλό είναι να ερωτάται ο παιδίατρος, γιατί ότι έχει υποστεί ζύμωση (όπως και το κεφίρ) περιέχει ποσότητα (ελάχιστη) αλκοόλ. Μιλάμε βέβαια για υπερκατανάλωση και όχι για 1-2 ποτήρια την ημέρα που είναι μια ποσότητα που μπορούν άφοβα να πίνουν μικροί και μεγάλοι.

1 Απριλίου 2011 - 2:57 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας!

Είμαι καινούργια στην καλιέργεια του κεφίρ. Η κοπέλα που μου το έδωσε μου διευκρίνισε ότι θα πρέπει να το πίνω για 20 ημέρες κάθε βράδυ και να κάνω μια παύση 10 ημερών. Ισχύεί κάτι τέτοιο ή μπορώ να το πίνω συνέχεια και όποια ώρα της ημέρας?

Ευχαριστώ πολύ!

4 Απριλίου 2011 - 9:34 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
εγώ κ ο άντρας μου είμαστε κεφιρο-maniacs.
καταναλώνουμε από ένα λίτρο σπιτικό κεφίρ την ημέρα ο καθένας. (μισό το πρώι κ μισό το βράδυ).
Θα ήθελα όπως ο κύριος παραπάνω να το ΚΑΝΩ ΓΙΑΟΥΡΤΙ. ΓΙΝΕΤΑΙ? ΔΗΛΑΔΗ ΒΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ 90 ΒΑΘΜΟΥΣ? Η ΘΑ "ΞΕΝΕΡΙΣΕΙ"?(θα κόψει θα βγει ο ορός του γάλακτος κλπ?) Αν βρασει θα χασει την αξία του κ τα βακτηρια του?
οποιος ξέρει κάτι... τον ευχαριστω...
ΠΙΝΕΤΕ ΚΕΦΙΡ! ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ! ΘΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΑΛΑ!

15 Απριλίου 2011 - 2:54 μ.μ.
dimos είπε...

Kalispera to teleytaio 6mhno pino kefir emporiou giati mou to synesthse o gastrentologos ematha bebaia oti to spitiko kefir den exei kamia sxesei me to emporiou kai to katalabeno apoluta ayto exo psaksei sxedon se oli thn thessaloniki kai den mporesa na bro pouthena tous sporous an exei kapoios apo thessaloniki kai tou periseuei kai mporei na mou dosei parakalo as epoikinosei sto email mou dimos1981@gmail.com

Me ektimisi
dimos

26 Απριλίου 2011 - 10:30 μ.μ.
Spiros είπε...

Kalispera, xrisimopoiw kefir edo kai 3 evdomades.katalathos mia mera kseplina to kefir me zesto nero!exei xalasei?ego sinexisa na to pino apo tote...Apla apo ekeini tin mera kai meta paratiro oti vgazei mia ousia leuki poli paxireustei!Auto ti akrivos einai?kai genika to kefir ginete teleutaia paxireusto! euxaristo

19 Μαΐου 2011 - 9:17 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Άμα δεν μυρίζει άσχημα, δεν έχει κιτρινίσει και δεν έχει γίνει μια γλοιώδεις ουσία δεν έχει χαλάσει.Απλά λόγω του ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία θα γίνεται πιο παχύρρευστο.

19 Μαΐου 2011 - 11:48 μ.μ.
mrsanna είπε...

ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΕΙΔΟΣ ΞΥΝΟΓΑΛΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ.ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ ΕΝΖΥΜΟ.
Ο ΣΠΟΡΟΣ ΚΕΦΙΡ ΜΑΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΑΚΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΖΥΜΩΣΗ ΣΕ ΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΝΑ ΠΗΞΕΙ ΣΑΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ.
ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΝΕΥΡΑΛΓΙΕΣ, ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΕΣ.
τΟ ΚΕΦΙΡ ΠΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΒΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ ΤΗΝΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΛΙΓΟ ΞΙΝΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΠΕΠΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΚΤΟΖΗ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΗ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΥΜΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ.
ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ.
ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 'ΑΝΑΠΝΕΕΙ' ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΑΦΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΑ ΨΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ..
ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΥΘΥΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.
ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΕ ΒΑΖΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΕ ΓΑΛΑ ΓΙΑ 12 ΜΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΟ ΠΗΧΤΟ ΚΑΙ ΞΙΝΟ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ.
ΤΟ ΣΟΥΡΩΝΕΤΕ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΟΥΡΩΤΙΡΙ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΚΕΦΙΡ,
ΜΕΤΑ ΞΕΠΛΕΝΕΤΑΙ ΤΑ ΚΕΦΙΡΑΚΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΘΑΡΟ ΓΑΛΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΓΑΛΑ.
ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΄ΓΙΑ ΥΠΝΟ΄ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ[ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ', ΚΑΙ ΤΑ 'ΞΥΠΝΑΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.
ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ 100 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΧΡΟΝΙΑ.
ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΜΕ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΙΡ,
ΤΑ ΕΧΩ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΕΦΙΡ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
ΣΩΘΗΚΑΜΕ, Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ..
ΚΕΦΙΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!΄ (διαβάστε λιγότερα)
TO EXV MOIRASEI ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ,,, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥ,,, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΑΛΛΟΥΣ,, ΚΑΝΤΕ ΤΟ,,, ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ,, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΙΡ,,, ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΝΩ,, ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΙ,,, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ...
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ... ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΚΕΦΙΡΑΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ,, ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ...
ΚΕΦΙΡ,,, ΚΑΙ ΠΙΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ...

24 Μαΐου 2011 - 8:33 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΟΚΟΥΣ ΑΠΟ ΚΕΦΙΡ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΚΕΦΙΡ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΑΓΑΖΙ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

24 Ιουλίου 2011 - 2:15 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Ανώνυμε... Αν είσαι από Αθήνα μπορώ να σου δώσω, αλλά από τέλος Αυγούστου και μετά.

24 Ιουλίου 2011 - 5:33 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Εχω καταψυξει κοκκους και τους χρησιμοποιησα ξανα,δεν βλεπω καποια διαφορα πριν την καταψυξή τους και μετα .

Δεν κιτρινισαν ,δεν μυριζουν , το γαλα γινεται κεφιρ οπως πριν και πολλαπλασιαζονται οπως πριν και αυτο μια μερα μετα την απόψυξή τους.

Γιώτης

23 Οκτωβρίου 2011 - 3:16 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Είχα κεφίρ με το γάλα του σε βαζάκι στο ψυγείο , χωρίς να το ανανεώσω για 10 χρόνια , ίσως και παραπάνω. Πριν 10 μέρες μιλώντας με μια φίλη που έψαχνε κόκκους είπα και εγώ να δω τι γίνονται αυτοί που έχω. Δεν θα το πιστέψετε...έπηξε στο πρώτο γάλα που του έβαλα αλλά η γεύση δεν ήταν η γνωστή. Σε κάθε αλλαγή πέταγα την παραγωγή μέχρι που ξαναβρήκα τη γεύση που ήξερα . Στην αρχη το χρώμα του ήταν μπεζ αλλά όσο πάει και ασπρίζει και η γεύση τέλεια !!!!

23 Οκτωβρίου 2011 - 9:18 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κεφιροφιλοι!!χαριζω σπορους κεφιρ σε οποιον ενδιαφερεται.για επικοινωνια(mageirakos27@hotmail.gr)perioxh a8hna.kala ma pernate!

31 Οκτωβρίου 2011 - 9:30 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

σημερα μου εφεραν κεφιρ αλλα ειναι μια μικρη πυκτη μαζα. δεν ειναι κοκοι κεφιρ? εχει καμια διαφορα?

27 Νοεμβρίου 2011 - 3:06 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Βάλτο σε γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες και θα είναι εντάξει. Αφού το ξεπλύνεις πρώτα. Προφανώς στο έφεραν μέσα σε πολύ λίγο γάλα.

27 Νοεμβρίου 2011 - 4:17 μ.μ.
Γιαννης Καστορια είπε...

Καλησπερα σας.Ηθελα να σας ρωτησω ποσοι κοκκοι κεφιρ χρειαζονται για να κανεις 1 λιτρο γαλα κεφιρ?Ρωταω για να δω αν μπορω να δωσω απο το δικο μου σε καποιο φιλο που θελει.Εγω θελω να κανω ενα λιτρο την μερα για μενα ωστε το υπολοιπο να μπορω να το δωρισω.Ευχαριστω

10 Δεκεμβρίου 2011 - 3:18 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες.....

http://milk-kefir.blogspot.com/2009/04/blog-post_9420.html

10 Δεκεμβρίου 2011 - 3:41 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Βλεπω πως το προηγούμενο σχόλιό μου το εκανα στις 23 του Οκτωβρίου που περασε .

Ελεγα εκει για τους κόκκους που απέψυξα και ξαναχρησιμοποιησα . Ηταν 100 γραμμαρια.

Απο τοτε κανω μερα παρα μερα κεφιρ. Τα γραμμαρια έγιναν σήμερα 370, μετα απο ενάμιση μηνα.

Γιώτης

10 Δεκεμβρίου 2011 - 7:19 μ.μ.
Γιαννης Καστορια είπε...

Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση αλλα επειδη ειμαι αντρας και μαλιστα εργενης...δεν μου βρισκεται ζυγαρια για να υπολογισω.ειναι ευκολο να μου πειτε 100γρ,κεφιρ ποσα κουτραλακια της σουπας αντιστοιχουν?στο περιπου...ευχαριστω και παλι!!

10 Δεκεμβρίου 2011 - 7:19 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

4-5 της σούπας.

14 Δεκεμβρίου 2011 - 3:47 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλημέρα, συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις. έχω κεφίρ αρκετό καιρό (και το ταλαιπώρησα και αρκετά). τελευταία (τα είχα αρκετο καιρό στο ψυγείο αλλάζοντας πολύ αραιάααα το γάλα) το αφήνω και 2 μέρες για να γίνει λίγο πιο πυκνό και είναι σαν να έχει ανθρακικό, μάλλον τσιμπάει πολύ το αλκοόλ. τι λες;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, καλή συνέχεια.
Ε.

7 Ιανουαρίου 2012 - 8:53 π.μ.
nikos tzaferis είπε...

Το χειμώνα το αφήνω και εγώ 2 μέρες για να είναι πυκνό(πιο δυνατό και σε αλκοόλ).Το καλοκαίρι 1 μέρα.
Ευχαριστώ για τα καλό σου λόγια....

7 Ιανουαρίου 2012 - 1:01 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γειά σας και από εμένα,
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσω το κεφίρ χωρίς να χαλάσει?
Φτιάχνω κάθε μέρα και μεγαλώνει πολύ γρήγορα!
Βγάζω όσο χρειάζομαι για όλη την οικογένεια και έχω δώσει σε όλους τους γνωστούς μου.
Τώρα ήθελα να αποθηκεύσω κάποια ποσότητα και ακούω διάφορους τρόπους.
Ελεγα για κατάψυξη αλλά δεν ξέρω αν χαλάει.
εχω 300γρ. για 3 λιτρα και θέλω όσο μεγαλώνει να το αποθηκεύω κάπου όχι να το πετάω.
Για πείτε καμιά λύση?

19 Ιανουαρίου 2012 - 12:44 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Τρόποι φύλαξης κεφίρ.
Όταν το κεφιρ δεν είναι σε χρήση μπορεί να αποθηκευτεί σε υγρά και ξηρή μορφή. Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε με ύφασμα 100% βαμβακερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 36 – 48 ώρες.
Αυτοί οι αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου από 12- 18 μήνες. Αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να επανενεργοποιηθούν μετά από αρκετούς κύκλους καλλιέργειας όπου πετάμε το παραχθέν κεφιρ, μέχρι στο μάτι και τη μυρουδιά να μοιάζει με το αρχικό κεφιρ.
Τότε είναι έτοιμο για παραγωγή και κατανάλωση. Αυτό το στάδιο απαιτείτε για να αποκατασταθεί η σωστή βακτηριακη ισορροπία.
Ορισμένοι βάζουν τους κόκκους κεφίρ στην κατάψυξη με όχι πάντα όμως επιτυχή αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θέλουν αρκετές εβδομάδες για να ανακάμψουν.

19 Ιανουαρίου 2012 - 10:09 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας ,
Μετά από ένα μήνα που πίνουμε κεφίρ στην οικογένεια παρατηρήσαμε ένα θέμα δυσκοιλιότητας
και δεν ξέρουμε αν οφείλετε στο κεφίρ.
Ενώ στην αρχή μας είχε ρυθμίσει τέλεια το πεπτικό σύστημα ,τελευταία 2 άτομα στην οικογένεια είχαν ενα θέμα δυσκοιλιότητας για κάποιες μέρες.
Μπορεί να οφείλετε στον τρόπο παρασκευής του κεφίρ?
Για 2-3 μέρες φτιάχναμε κατα λάθος το κεφίρ με γάλα μακράς διάρκειας.Μήπως είναι αυτό?
Πίνουμε περίπου 2 ποτήρια την ημέρα ο καθένας και είναι σχέτικα πυχτό.
Μήπως να το σουρώνουμε πιό νωρίς?
Εχουμε 200γρ. κόκκους κεφίρ για 2 λίτρα γάλα.

21 Ιανουαρίου 2012 - 2:55 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα η δυσκοιλιότητα δεν οφείλετε στο κεφίρ.
Η αναλογία κεφίρ/γάλα είναι περίπου 20%, για 2λίτρα ίσως ήθελε παραπάνω κόκκους κεφίρ η παραπάνω χρόνο ζύμωσης (24 ώρες+).
Το γάλα μακράς διάρκειας δεν συνιστάται γιατί λόγω του τρόπου παρασκευής έχουν "πεθάνει" πολλά φιλικά βακτήρια.

21 Ιανουαρίου 2012 - 3:09 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καταρχας πολλα συγχαρητηρια για τη σελιδα σου.

Πινω σχετικα συχνα κεφιρ αλλα θελω απο καιρο να δοκιμασω να φτιαξω σπιτικο.
Εφοσον υπαρχουν διαθεσιμοι κοκκοι η αν μπορω να βρω καπου θα ηταν τελεια. Χιλια ευχαριστω!

22 Ιανουαρίου 2012 - 8:10 μ.μ.
nikos tzaferis είπε...

Επικοινώνησε μαζί μου(φόρμα επικοινωνίας)να σου δώσω αν είσαι Αθήνα.

22 Ιανουαρίου 2012 - 8:13 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Υπάρχει κάποιος που να χαρίζει κόκκους στη Θεσσαλονίκη;

3 Μαΐου 2012 - 9:15 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Έχω κάποιες απορίες. 1.Το κεφίρ νερού παράγεται από τους ίδιους κόκκους με το κεφίρ γάλακτος; (πιο πάνω λέει πως ναι, αλλά θα ήθελα να το επιβεβαιώσω)
2. Ο λόγος που θέλω να πίνω κεφίρ είναι τα προβιοτικά. Το κεφίρ νερού περιέχει προβιοτικά; Επειδή δεν θα 'θελα να χρησιμοποιήσω γάλα για λόγους υγείας.
3. Η διαδικασία παρασκευής κεφίρ νερού είναι η ίδια με αυτή του γάλακτος;
4. Πού μπορώ να βρώ κόκκους κεφιρ στη Θεσσαλονίκη;

Ευχαριστώ

5 Μαΐου 2012 - 12:54 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Θα τα βρείτε όλα εδώ: http://tastelab3.wordpress.com/2012/04/26/waterkefir/

7 Ιουνίου 2012 - 10:21 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, μου έστειλαν πριν 2 εβδομάδες σχεδόν σπόρους κεφίρ μεσα σε γάλα με κούριερ και αφού τους έβαλα να ζυμωθούν 2-3 μέρες και πετούσα το παραγόμενο κεφίρ, ξεκίνησα να φτιάχνω καθημερινά. Η γεύση όμως με ξενίζει κάπως αν και παλαιότερα έπινα αριάνι και ξυνόγαλο. Η γεύση μοιάζει με του κομμένου γάλακτος. Μου θυμίζει τη γεύση που είχε το γάλα των παιδιών που έμενε στο μπιμπερό και ξύνιζε και το πετούσα.

Βάζω κάθε απόγευμα τους σπόρους του κεφίρ σε νέο γάλα και το αφήνω πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι την άλλη μέρα το πρωί που το βάζω στο ψυγείο, το σουρώνω το απόγευμα και το πίνω. Μήπως πρέπει να το αφήνω λιγότερες ώρες εκτός ψυγείου? Αυτό μου φαίνεται περίεργο,το γάλα εκτός ψυγείου χαλάει, αυτό γιατί να μην χαλάει 12-24 ώρες εκτός?

Δηλαδή το πίνω με το ζόρι, μου μυρίζει χαλασμένο, έτσι πρέπει να είναι?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

28 Ιουνίου 2012 - 12:26 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ τους οπαδούς του κεφίρ.Μένω Ηράκλειο Κρήτης και αν κάποιος είναι πρόθυμος να μου δώσει κόκκους κεφίρ πραγματικά θα ήταν τέλειο Ευχαριστώ!!!!!mail επικοινωνίας mania5521@yahoo.gr

6 Σεπτεμβρίου 2012 - 1:55 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλησπεραθα ηθελα να σε ρωτησω επειδη ασχολουμε με το κεφιρ,αλοη βερα γυρη και γενικα με τις φυσικες ευεργετικες τροφες,οι καρκινοπαθεις μπορουν να πινουν κεφιρ;συγχαρητηρια για τη σελιδα σου.

10 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:32 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Μένω στην Αθήνα και ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρώ σπόρους κεφίρ.

13 Σεπτεμβρίου 2012 - 8:31 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Kαλησπερα,

εχω candida και ξεκινησα το κεφιρ. Επειδη δεν μπορω να το πιω το εβαλα σε ψωμι. Καταρχην ηθελα να ρωτησω αν συνεχιζει να ειναι ευεργετικο οταν το τρως ψημενο σχε σχεση με την ωμη καταναλωση.

Και επισης παρατηρησα οτι με πιανει φαγουρα στο σωμα οταν το πίνω. Ειναι κακό αυτο?

27 Σεπτεμβρίου 2012 - 9:37 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον blog!

Προχθές αγόρασα σε μια οικογιορτή κεφίρ σε μπουκαλάκι πλαστικό και ή μοναχή (ήταν από ένα μοναστήρι το κεφίρ) μου είπε ότι μπορώ να το διατηρήσω αν αφήνω περίπου το 1/5 του κεφίρ στο μπουκάλι, προσθέτω φρέσκο γάλα και το αφήσω για 24ώρες εκτός ψυγείου. Πράγματι το έκανα και το γάλα έγινε κάτι που μοιάζει με κεφίρ. Διαβάζοντας όμως τα άρθρα σας εδώ διαπιστώνω ότι το κεφίρ γίνεται με κόκκους οι οποίοι αφαιρούνται κάθε φορά για να γίνει η επόμενη παρτίδα.
Το κεφίρ που έκανα εγώ επομένως δεν ήταν κεφίρ? Τι γίνεται αν δεν αφαιρέσεις τους κόκκους, αλλά απλά προσθέσεις γάλα σε μια ποσότητα κεφίρ?
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

3 Οκτωβρίου 2012 - 2:01 μ.μ.
artemis είπε...

Καλησπέρα από Χανιά Κρήτης... Επειδή τελευταία ακούω διάφορα σχετικά με τους σπόρους κεφίρ κ κυρίως επειδή αντιμέτωπίζω πρόβληαμα με το στομάχι μου (εμετοί, κλπ) κ είμαι μόλις 25 ετών, ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος μπορεί να με προμηθεύσει με σπόρους στην Κρήτη... Έστω κ αν είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα έξοδα της courier σαφέστατα δικά μου! Ευχαριστώ!
Υ.Γ.: το e-mail μου είναι: klouvidakiar@gmail.com

9 Οκτωβρίου 2012 - 2:58 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω το ροφημα κεφιρ μπωρω να το συνδιασω με τζελ αλοης μαζι;σκεφτομε να κανω ενα ροφημα με κεφιρ αλοη μελι γυρη και λιγη κανελα σαν ροφημα και με την προσθηκη μουσλι η δημητριακων.

9 Οκτωβρίου 2012 - 9:38 μ.μ.
Αθηνά Π. είπε...

Καλησπέρα και εγώ ψάχνω για κόκους κεφίρ! Ξέρετε που μπορω να βρω?

16 Οκτωβρίου 2012 - 9:33 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα και απο μενα.Ευχαριστω κατ'αρχην για τις χρησιμες πληροφοριες που βρηκα εδω..Μια διευκρινιση απο οποιον ΓΝΩΡΙΖΕΙ :τελικα ποιος ειναι ο σωστος τροπος ζυμωσης, με αεροστεγες καπακι η' οχι? Εχω μπερδευτει γιατι και οι δυο αποψεις εχουν βασιμα επιχειρηματα...Εγω εχω μολις 3 μερες που εχω παρει τους αποξηραμενους κοκκους και θελω να τους περιποιηθω οσο περισσοτερο μπορω!Ευχαριστω δις!!!

18 Οκτωβρίου 2012 - 12:28 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά, ψάχνω κι εγώ καιρό κόκους κεφίρ. Ξέρετε που μπορώ να βρω;
Ευχαριστώ

22 Οκτωβρίου 2012 - 9:28 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, να κάνω μια ερώτηση.
Έχω κρατήσει το κεφίρ στο ψυγείο με γάλα ένα 4μηνο.
Να παλέψω να το συνεφέρω ή δεν αξίζει τον κόπο; Ειδάλλως που θα βρω υγιές κεφίρ;

29 Οκτωβρίου 2012 - 4:50 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σας.Μου χαρισανε ενα βαζακι με κεφιρ. Μου ειπαν οταν παω σπιτι να βαλω φρεσκο γαλα πληρες και να το αφησω 24 ωρες στο ντουλαπι με το καπακι επανω αλλα οχι σφιγμενο. Μετα απο 24 ωρες ειπαν οτι θα μπορουσα να το πιω ως εξης. Το σουρωνω ολο σε ενα ποτηρι αυτο που βγαινει μπορω να το πιω, το υπολοιπο που μενει στο σουρωτηρι αφου το στυψω το βαζω παλι στο βαζο που εχω πλυνει καλα, προσθετω παλι γαλα και το ξανα βαζω στο ντουλαπι οπως στην αρχη. Ειναι σωστα ολα αυτα? Το εκανα και μετα τις πρωτες 24 ωρες ειχε γινει ενα ασπρο πηχτο πηχτο γαλα με καλη γευση. Εκανα τη διαδικασια για δευτερη φορα και περιμενω. Μηπως κανω κατι λαθος?

18 Δεκεμβρίου 2012 - 12:49 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Εγω εχω φυλάξει το κεφιρ που εχει πολλαπλασιαστει σε ενα γυαλινο βαζο με νερο μεσα στο ψυγειο.
Στην κατασταση αυτη (ανενεργη) ειναι για πανω απο 4 μηνες.

19 Ιανουαρίου 2013 - 1:35 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σας.. Ακουσα κι εγω για το κεφιρ και αποφασισα να το δοκιμασω!! Τυχαια ειχε στο σπιτι της μια φιλη και μου εδωσε. Μου το εφερε σε ενα πλαστικο ποτηρι με λιγο γαλα κ οταν γυρισα σπιτι το εβαλα σε δικο μ παλι πλαστικο με καπακι που κλεινει αεροστεγως (ειναι λαθος? μηπως πρεπει ν εχει επαφη με τον αερα?). Το αφησα περιπου 12 ωρες (εχω διαβασει οτι στο χρονο αυτο δεν εχει πλολαβει να πηξει) και το καταναλωσα..η γευση του ηταν ελφρως ξινη κ μυριζε σαν μαγια! Την επομενη μερα το αφησα 24 ωρες κ περιμενα να ειναι πηκτο αλλα ειδα οτι οι σποροι ειχαν ανεβει στην επιφανεια κ γυρω τους ειχε δημιουργηθει ενα πηκτο λευκο στρωμα κ μικρα λευκα κομματακια .. το γαλα απο κατω ομως δεν ειχε πηξει (ηταν τοσο αραιο οσο το γαλα) κ οταν το δοκιμασα ελαχιστα ειχε αλλαξει η γευση του! Να αναφερω κ οτι την πρωτη φορα το στραγγισα με μεταλλικο σουρωτηρι κ το ξεπλυνα με νερο.. Πιστευετε οτι υπαρχει περιπτωση να χαλασε? Επισης θεωρειτε οτι καθε φορα που το στραγγιζουμε πρεπει να το ξεπλενουμε με νερο? Ευχαριστω εκ των προτερων για την καθοδηγηση!!

30 Ιανουαρίου 2013 - 12:41 μ.μ.
ares-sfakia είπε...

Kαλησπερα, βρηκα κεφιρ σε ενα καταστημα με βιολογικα ειδη-βοτανα στον Πειραια και μου το πουλανε 21 ευρω το ενα κουταλακι του γλυκου... Μου φανηκε υπερβολικη η τιμη του και πριν το αγορασω θα ηθελα παρακαλω καποιος να μου απαντησει αν αξιζει να το παρω σε αυτην την τιμη.

Σας ευχαριστω!

21 Φεβρουαρίου 2013 - 5:39 μ.μ.
Evi Koutelidaki είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΕΦΙΡ ΑΛΛΑ ΜΕΝΩ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑ ΕΚΛΕΙΣΕ.ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ?

24 Μαρτίου 2013 - 3:34 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας.
Διάβασα όλα τα σχόλια και θέλω να κάνω μια διευκρίνιση. Το κεφίρ νερού ή φρούτων ΔΕΝ γίνεται με τους ίδιους σπόρους όπως αυτό του γάλακτος. Πρόκειται στην ουσία για δύο διαφορετικές συμβιωτικές ποικιλίες βακτηρίων και μυκήτων. Το κεφίρ νερού ή φρούτων απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα.

http://tastelab3.wordpress.com/2012/04/26/waterkefir/

Έφη

3 Απριλίου 2013 - 4:12 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

Ένα πολύ ενδιαφέρον site για συνταγές, πολύ καλή δουλειά.

Διαβάζοντας τα σχόλια σας η τιμή του κεφίρ αρκετές φορές είναι υπερβολική. Και εγώ δεν μπορούσα να το βρω στην Ελλάδα και το αγόρασα από ένα site στο εξωτερικό 29,90ευρώ ως starter set genuine milk-kefir for 200ml. Ήρθε σε συσκευασία με λίγο γάλα. Αν και έμεινα ευχαριστημένος η τιμή ήταν υπερβολική.

Όμως βρήκα και ένα άλλο site το οποίο το στέλνει με τον ίδιο τρόπο σε σχεδόν διπλάσια ποσότητα με 10ευρώ (e-shop.hellasfx.net)

5 Απριλίου 2013 - 1:58 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Παρακαλω οποιος εχει μυκητα κεφιρ μπορει να μου δωσει ενα κομματακι. Το δικο μου μου πεθανε κ πρεπει οπωδσηποτε να καταναλωνω. Μενω Ηρακλειο Κρητης. Αν θελει καποιος, ας μου στειλει mail στο mairi_music@hotmail.com. Ευχαριστω!!!

15 Απριλίου 2013 - 3:43 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Kalimera. Ego meno athina kai tha ithela mikita kefir. to email mou einai kirki0@hotmail.com

10 Μαΐου 2013 - 10:27 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

γεια σας..καταναλωνω 1 κουπα κεφιρ την ημερα...εχω ενα ελαφρυ προβλημα στο συκωτι κ ο γιατρος μου ειπε να κοψω τελειως το αλκοολ..ακουσα οτι το κεφιρ εχει αλκοολ ..μηπως πρεπει να το σταματησω?επισης εχω κ χοληστερινη..μηπως την ανεβαζει?

19 Μαΐου 2013 - 1:12 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σας ειμαι απο ηρακλειο κ ψαχνω σπορους κεφιρ εδω κ πολυ καιρο. Υπαρχει καποιος που εχει κ μπορει να με προμηθευσει. Να το αγορασω κανονικα δεν υπαρχει προβλημα...

31 Μαΐου 2013 - 10:47 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

πραγματι ειναι θαυματουργο,μενω Περιστερι κοντα Μπουρναζι αν καποιος του περισευουν λιγοι σποροι εστω και για αγορα στο e-mail anolios@hotmail.gr ,ευχαριστω. Μπραβο στον Διαχειριστη για την δουλεια του!!!

4 Ιουλίου 2013 - 5:56 μ.μ.
anp151 είπε...

Καλημέρα. Λέγομαι Κώστας και σήμερα μόλις απέκτησα μια μικρή ποσότητα από κόκκους κεφίρ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνετε να χρησιμοποιήσω κατσικίσιο γάλα και άν αυτό θα επηρεάσει τον πολλαπλασιασμό των κόκκων. Ρωτώ γιατί όλοι σχεδόν μιλάνε για χρήση αγελαδινού γάλακτος.

19 Ιουλίου 2013 - 1:11 μ.μ.
Nicolas Tzaferis είπε...

Τι γάλα χρησιμοποιώ;
Το γάλα μπορεί να είναι από οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο. Πλήρες αγελαδινό γάλα είναι το καλύτερο. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και με χαμηλά λιπαρά όπως και κατσικίσιο η πρόβειο.

19 Ιουλίου 2013 - 3:36 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

20 μέρες σε νερό στο ψυγείο τι θα γίνει?

9 Αυγούστου 2013 - 11:35 μ.μ.
Nicolas Tzaferis είπε...

Τρόποι φύλαξης κεφίρ.
Όταν το κεφιρ δεν είναι σε χρήση μπορεί να αποθηκευτεί σε υγρά και ξηρή μορφή. Για 10-15 μέρες μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο με γάλα και νερό σε αναλογία 40% γάλα και 60% νερό στους 4° C (τέτοια θερμοκρασία συνήθως μόνο εντός ψυγείου υπάρχει). Ετσι το καθιστούμε ανενεργό.
Μετά το διάστημα αυτό το κεφίρ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακτήσει τη δύναμή του και να είναι πλήρως ενεργό.
Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε με ύφασμα 100% βαμβακερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 36 – 48 ώρες.
Αυτοί οι αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου από 12- 18 μήνες. Αποξηραμένοι κόκκοι μπορούν να επανενεργοποιηθούν μετά από αρκετούς κύκλους καλλιέργειας όπου πετάμε το παραχθέν κεφιρ, μέχρι στο μάτι και τη μυρουδιά να μοιάζει με το αρχικό κεφιρ.
Τότε είναι έτοιμο για παραγωγή και κατανάλωση. Αυτό το στάδιο απαιτείτε για να αποκατασταθεί η σωστή βακτηριακη ισορροπία.
Ορισμένοι βάζουν τους κόκκους κεφίρ στην κατάψυξη με όχι πάντα όμως επιτυχή αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θέλουν αρκετές εβδομάδες για να ανακάμψουν.

10 Αυγούστου 2013 - 4:23 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλημερα.σας ευχαριστω πολυ για τις χρησιμες πληροφοριες σχετικα με το κεφιρ! να ειστε καλα. αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι το κεφιρ νερου.
διαβασα οτι μπορει να γινει κ με το νερο. δηλαδη βαζουμε τους κοκκους του κεφιρ στο βαζο κ αντι για γαλα βαζουμε νερακι?

υπαρχουν επισης κ καποιοι κρυσταλλοι για να φτιαχνει κανεις κεφιρ νερου. ξερει καποιος κατι γι αυτο γιατι θα με ενδιεφερε.
σας ευχαριστω εκ των προτερων.
να ειστε καλα.
Ε.

22 Αυγούστου 2013 - 12:49 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

γεια σας εχω διαβασει παρα πολλα για το κεφιρ και θα με ενδιεφερε να αποκτησω σπορους για παραγωγη (φυσικα για ιδιωτικη χρηση)
βρισκομαι ομως Θεσσαλονικη ...αν καποιος φιλος εχει και θελει ας επικοινωνισει μαζι μου " aleposs@gmail.com "

25 Αυγούστου 2013 - 10:10 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλησπερα στη παρεα σας κ απο μενα...μενω θεσσαλονικη κ ενδιαφερομαι κ γω για σπορους.οποιος/α ξερει απο που μπορω να προμηθευτω σπορους κεφιρ ας κανει το κοπο να στειλει ενα μνμ στο eyron2000@yahoo.gr

31 Αυγούστου 2013 - 11:56 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας καλλιεργω και εγω σπορους εδωκαι3-4 μηνες αλλαδεν βλεπω να πολλαπλασιαζονται.μεσα στο βαζο πανω ειναι σαν γιαουρτι και απο κατω ειναι σαν τυρογαλο ετσι πρεπει ναειναι.και αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν παχαινει και αν επιρεαζει την χοληστερινη πινεται πριν η μετα το φαγητο ευχαριστω.

16 Οκτωβρίου 2013 - 11:38 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

Χαρίζω κεφίρ.
Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου.
Μιχάλης
mibacharidis@gmail.com

23 Δεκεμβρίου 2013 - 8:58 π.μ.
dimi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

γεια σας
αναπαράγω εδώ κ λίγες μέρες κεφίρ νερού, δηλ.το έχω σε νερό κ το ταΐζω με ζάχαρη κάθε 24 ώρες. Κάποια στιγμή όμως αρχίζουν κ ανεβαίνουν μερικοί κόκκοι προς την επιφάνεια, δηλαδή αιωρούνται, ενω οι περισσότεροι ειναι στον πυθμένα του βάζου.Μήπως ξέρετε αν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό ή κάτι έχουν πάθει τα σποράκια μου?

2 Φεβρουαρίου 2014 - 8:06 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

βαζο στο βαζω γάλα παγωμένο και το κεφιρ το πρωι τη ωρα το βραδυ να το σουρωσο ειναι ετοιμο?

17 Ιουλίου 2014 - 6:02 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

το κεφιρ το φτιαχνω το πρωι κ το βάζο στο ψυγείο ειναι ετοιμο το βραδυ για να το πιω?

17 Ιουλίου 2014 - 6:05 μ.μ.
dimi είπε...

Χαρίζω κόκκους κεφίρ γάλακτος! Το e mail μου dimichris@hotmail.gr

27 Ιουλίου 2014 - 11:55 μ.μ.
vaso papadopoulou είπε...

Γεια σας φίλοι του κεφιρ.απέκτησα πρόσφατα ένα κομματάκι κ το καλλιεργώ εδώ κ 3 εβδομάδες.αυτό που θέλω να ρωτήσω ειναι άν μπορώ να το τεμαχίσω.για να το χαρίσω κι εγώ με την σειρά μου.έχει διάσταση 3 χ4 εκατοστά.μήπως ειναι πολύ μικρό ακόμη.

30 Ιουλίου 2014 - 10:15 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου